Romelu Lukaku schiet België naar finale Nations League

België eindigt met vijf punten voorsprong op Denemarken en Engeland in Groep A2 en boekt plaats in de Nations League-finale; Italië wint ook en sluit zich aan bij Frankrijk en Spanje in het knock-outtoernooi van 2021.

Lukaku maakt twee goals

Romelu Lukaku scoorde tweemaal toen België Denemarken met 4-2 versloeg op woensdag om een ​​plek in de finale van de Nations League te bemachtigen.

Het best gerangschikte team van Roberto Martinez had alleen een gelijkspel nodig om zich te kwalificeren, maar tekende met een overwinning die een voorsprong van vijf punten op Denemarken en Engeland in Groep A2 opleverde – en ervoor zorgde dat ze zich volgend jaar bij Frankrijk, Italië en Spanje voegden in de finales.

Wijnaldum zorgt voor late overwinning Nederland tegen Polen

Aanvoerder Georginio Wijnaldum scoorde een late winnaar toen Nederland een rally maakte van een doelpunt om Polen met 2-1 te verslaan in Nations League A Groep 1 in Chorzow op woensdag.

Sprankelend solo-doelpunt

Kamil Jozwiak scoorde een sprankelend solo-doelpunt om Polen vroeg op voorsprong te zetten, maar Memphis Depay maakte de gelijkmaker voor de bezoekers vanaf de penaltystip, voordat Wijnaldum zijn twee doelpunten tegen Bosnië in het weekend aanvulde om de winnaar naar huis te leiden.

De overwinning van Italië in Bosnië betekende dat geen van beide partijen de poule kon aanvoeren, maar Nederland eindigde als tweede met 11 punten uit zes wedstrijden, één achter de Italianen, met Polen als derde op zeven.

De thuisploeg maakte de perfecte start met een verbluffende individuele inzet van Jozwiak, die door Robert Lewandowski het veld in werd gestuurd. De vleugelspeler toonde een bewonderenswaardig tempo om de verdediging te overtreffen en twee verdedigers te verslaan voordat hij Tim Krul netjes afwerkte in het Nederlandse doel.

Wijnaldum had gelijk moeten maken toen hij door zijn aanloop in het strafschopgebied alleen Lukasz Fabianski moest verslaan, maar het schot van de middenvelder was recht op de doelman af.

Donyell Malen mist vrije kopbal

Oranje had een nog betere kans toen Donyell Malen zijn vrije kopbal van zeven meter naast het doel plaatste toen het gemakkelijker leek om te scoren.

Przemyslaw Placheta raakte de paal vanuit een krappe hoek terwijl Polen zijn tempo bleef gebruiken om achter de verdediging te komen in wat een hectische opening was.

Fabianski’s vingertoppen ontkenden Depay in de tweede helft, maar de aanvaller schoot zijn penalty binnen in de 77e minuut na een overtreding op Wijnaldum van de Poolse verdediger Jan Bednarek.

De Nederlandse schipper scoorde vervolgens de winnaar en ging in de hoek van Steven Berghuis om de back-to-back overwinningen voor nieuwe coach Frank de Boer te bezegelen.

Rode Duivels in Nations League tegen huidig wereldkampioen Frankrijk

Gastland Italië neemt het op 6 oktober op tegen Spanje in de laatste vier van de tweede editie van de Nations League-finale; Frankrijk en België ontmoeten elkaar op 7 oktober in Turijn in een herhaling van de halve finales van het WK 2018.

België speelt oktober 2021 tegen Frankrijk

België neemt het op tegen Frankrijk tijdens het Nations League-finaletoernooi in oktober 2021. Dit zal gebeuren in gastland Italië en Spanje te spelen in de andere halve finale.

De UEFA heeft donderdag bevestigd dat Italië de finale van de tweede editie van de nationale teamcompetitie zal organiseren, met de wedstrijden die worden gespeeld in het San Siro in Milaan en het Juventus Stadium in Turijn.

Wat staat er op de planning

De loting vond ook donderdag plaats, waarbij de gastheren Spanje op 6 oktober in Milaan ontmoetten en België de volgende dag in Turijn tegen Frankrijk. De finale en de derde plaats worden beide gespeeld op 10 oktober.

Ook de underdogs hebben kans in Nations League

Vorige week waren de eerste wedstrijden van de UEFA Nations League, een competitie voor Europese landen om te spelen tegen zogenaamd gelijkwaardige tegenstanders tijdens internationale pauzes.

Ook de kleintjes hebben kans in Nations League

De Nations League biedt niet alleen een extra kans om zich te kwalificeren voor de volgende Europese kampioenschappen in 2020, maar vervangt volgens de UEFA zinloze internationale vriendschappelijke wedstrijden door een competitievorm waarin teams een echte stimulans hebben om te winnen.

Het competitieformaat (hier mooi uitgelegd) is enigszins ingewikkeld en het valt nog te bezien hoeveel aandelen de topvoetballanden in Europa (die in League A) in de Nations League zullen plaatsen. De meesten verwachten zich via de traditionele route te kwalificeren voor de finale, waarbij de Nations League indien nodig een extra leven biedt.

Hoewel de UEFA en de betrokken landen natuurlijk hopen dat de belofte van concurrentievermogen grotere menigten lokt, is het moeilijk om te zien dat het format op korte termijn te veel nagelbijters zal veroorzaken. De 2-1 van Spanje op Engeland in League A, Groep 4, bijvoorbeeld, had meer intensiteit dan een vriendschappelijke wedstrijd, maar niet het drama van een knock-outtoernooi of zelfs een crunch-kwalificatie.

Leagues A tot D verdelen Nations League in vier groepen

De Nations League heeft echter al veel positieve punten laten zien, waaronder, naar mijn mening, de minder opgevallen League D. De 16 teams, verdeeld in vier groepen van vier in League D, zijn de landen met de laagste rang in het Europese voetbal, maar het is zeker de meest intrigerende competitie .

Het format geeft deze teams – die in traditionele kwalificaties gewend waren aan groepszweepslagen – een echte test tegen een tegenstander die ze kunnen verslaan of op zijn minst concurreren. En, ongelooflijk, het toont de underdogs van het Europese voetbal een onwaarschijnlijke route naar de finale in twee jaar.

Een van de verrassingen van de Nations League-indeling is dat een van de 16 laagst gerangschikte teams van Europa verzekerd is van een plek op de volgende Europese kampioenschappen.

Enkele Underdog memorabele gebeurtenissen tot dusver

Andorra (77.000 inwoners), dat in 13 jaar drie keer won, maakte vijf minuten voor tijd gelijk tegen Kazachstan (bevolking 18,5 miljoen) voor een gelijkspel in Groep 1. In Groep Twee versloeg Luxemburg Moldavië met 4-0, de eerste keer in 46 jaar dat ze met meer dan één doelpunt hebben gewonnen.

Kosovo, het nieuwste lid van de UEFA, loopt voorop in groep drie, met vier punten uit hun eerste twee wedstrijden, waaronder een overwinning in hun eerste officiële internationale thuiswedstrijd. In dezelfde groep pakte het kleine eilandstaatje Malta een punt tegen het veelgeprezen Azerbeidzjan.

In Groep Vier hebben Armenië en Lichtenstein beide zeldzame overwinningen behaald. Gibraltar, het kleinste lid van de UEFA, is op zijn minst competitief geweest door hun eerste twee wedstrijden met 2-0 te verliezen. In de WK-kwalificatie verloren ze met 9-0 van België.

In League D zijn er nog steeds mismatches. Eerder dit jaar interviewde ik de toenmalige Malta-coach Tom Saintfiet (nu de baas over Gambia) die waarschuwde dat niet alle ‘voorn’s gelijk zijn. Voor een Malta of Gibraltar League D zien tegenstanders er nog steeds intimiderend uit. Maar het is in ieder geval een kans om competitief te zijn en in een meer open, progressieve stijl te spelen dan simpelweg iedereen achter de bal te zetten en te bidden voor een gelijkspel dat nooit zal komen.